mari dgr cerita menarik dari student pertima plak ye.. =)
hari ney kami dah mula masuk lab food tech kat pertima.. semalam kami ada perjumpaan dgn en mat dan en dzarif dari pertima.. kami berlima dengan 2 org student dari uitm yg juga praktikal di pertima telah diberikan satu tugasan.
pihak kilang mintak kami buat produk baru berasaskan ikan keli..(catfish) ada 2 jenis produk semuanya : 1. keli in oil (sunflower oil) 2.sup keli dengan black bean mle2 tu x tau jgk pe yg nak kne wat.. tp alhamdulillah ada food technologies kat situ, kak Mar yg tlg kami semua..
ingatkn senang nk cipta produk baru..rupa2 nya,macam2 nak kne fikir. selain daripada nak memenuhi kehendak pengguna dengan rasa yg lain dari yg lain, kami jugak kne fikir kan mcm mane nak present ikan keli tu dalam tin dengan cara yg paling menarik.. means x tunggang terbalik lps di buka nnt...x hancur..
ada 3 perkara yang perlu dititikberatkan dalam nak wat produk keli ney: 1.saiz of cutting (catfish) 2.saiz of can 3.nutritional content jadi sesudah berbincang,kami diagih agihkan tugas.. ad yg cari resepi kat internet..ad yg teruskan discussion.. topik perbincangan kami lebih tertumpu pada resipi yg bersesuaian nak apply kat sup keli.. nak pekat ke cair ke..resepi kat internet macam2 ada tp byk sgt ingredients yg x tau dan x pernah dgr..
masalah kami sekarang tak pernah tgk pun black beans 2 macam mane.. jdi kami ambik keputusan nak cube survey kat mydin, giant atau mane2 kedai yg ad jual black beans ney.. pg td kami mula buat sample untuk keli in oil.. esok baru kami boleh tgk hasil kerja kami nnt.. untuk nak test nutrition plak,en mat mintak kami uruskan dengan prof.. sbb nak gne makmal kat kampus kota untuk wat analisis nnt..
menarik sgt pengalaman hari ni sbb terasa mcm dah kerja pulak.. =) en mat kat pertima ni ckp die mmg bangga dengan kami kalau produk keli ni berjaya.. harap2 dpt la harumkan name food tech UDM..name prof pn naik skali la nnt..=)
2 je setakat ney dari kami di pertima.. kpd kwn2 sume, all da best =)