23 January 2010

By Suheyna - H5

assalamualaikum..

first of alll...agk jelez laaa tgk ramai dah start post comment n
their experience dlm diary nie...kami nie baru nak start..hehe

Kehidupan kami kat H5 nie sungguhlaaa mencabar...tapi kena kuatkan
semangat laaa...hari pertama kerja, kami dah wat over
time...introduction dah diberi oleh our SV..even dia kt kami juz
observre jer 2 minggu pertama, tapi hakikatnya dah kena
overtime....production da tttteeeerrrlampau
banyak...hehehhe...kami sume kne pisah2....dila-
admin...eni-production...mizah-RnD..suhey-QC/QA....lepas sebulan nt
tukar la....kire rotate la...


Nak tau tak, h5 ni wat product aper??
jeng..jeng..jeng...hehe
kitorang wat sambal tumis untuk MBB... relish, saeurkraut n coney meat
sauce utk 1901... salsa sauce utk kenny rogers....1000 island plak utk
pizza hut....mayonnaise utk KSL...n mcm2 agi...ade gak our product
yang diexport ke over the sea..heee...mcm snpore, brunei, arab n NZ...
international la ktakan... :P ....korg nak taw sdap ke x air tgn
kami, korg g r rse ... kompom anti korg ckap ktorg nie dah pndai
msak...heheee...


1st day ktorg pegi H5, ktorg dah jmpe pn nolia die ajak ktorg g
knduri prof.. tpi las2 ktorg g sendiri coz pn nolia ade appoimnt ngan
hsbnd die..smbot anniBESERI2 dorg...heheee..


pn nolia ade ckp, kilg ktorg more on fud tech.. focus on rnd n
production based on customer's demand... klu customer tempah bwu ktorg
bwat.. mksdnya, ari2 ktorg balik lmbat 2 coz byk tmpahan2 yg kne
dipenuhi n brg yg nak kne loading... dlm 3 mnggu nih ade la skali 2
jew ktorg blik awal.. 2 pn coz ktorg yang mntak.. hehee... bkn nak
ngulat ek.. nak g giant bli brg dapo.. bkn kat kilg jew ktorg msak..
kat umah pn kne gak... :) (saving la...)..


jom dgr psal tmpat btedoh ktorg plak...
hahaha... nih nak gelak nih.. ape x nyew,,, jiran kami owg obesea...
bangge giler... maunye x bangge, hensem,... idong mancung...kulit pn
sweeet sour like kicap bumi ijaw..hahaha... nak taw sapew??? jeng2...
ABGLA la..... heee... tpi yg jiran laen 2 femly2 mlayu...tpi OK la...
tpi xsempat nak knal pn coz ari2 kje smpai mlm... weekend plak jd
musafir... merayau2 mlapangkan otak...luaskan pngalaman.. maklum la,
tektiap ari dlm kilng... nak tgk mthari pn xsempat... heee....


dri tempat tido kte msok blik tmpat kje... :P
bak kata hiz..food tech nie luas bidangnyaa...kata puan nolia
plak...kat h5 NILA real life industry yang kita dpt rasa...n dari kat2
prof, wat kerja kena cpt...tak leh main2..nanty rugi...timing
lari..yield lari..

dah g LI.. barula nampak sume 2 ada benarnyaaa....
kalo org2 ramly tak leh masuk production...kami h5 ni dah merasa semua
bahagian...lagi2 kat production, kami kna hands on dari A sampai laaa
Z...nak patah pinggang..tulang pecah...dmam dah kami kat sni (sdih
dak...hehe)..inilah hakikat dalam industri...

bak kata puan norlia..FOOD TECHNOLGY INDUSTRY ADVENTURE...memang
adventure sungguh..kilang ni bukan la fully auto, dats y kami dapat
rasa payahnya nak hasilkan makanan yang banyk sambil kontrol kualiiti
makanan 2...mula2 belajaq,filling produk dlm pouch, kami wat 3
jam...laaaa ni..cek nak habaq mai..1 jam pun dah leh habih wat 1
keetle yang dlm 480kg berat ingredients...(teror jugak anak buah prof
dolah niee...hehehe)...timbang pon dah expert dah..tak yah pkai
penimbang...hehe(gurau jeee)...

tyme rehat plak, kmi x ikot tyme....lunch kdg2 pkol 3, kdg2 pkol
4....peqot smpai ketaq2 than lapaq..heee...2 je la rehat yg kmi
ade....dinner plak lagi la xtentu...ikot tyme kmi blik la.....pkol 10
11 leh mkn nasi g....ari 2 pnah kmi mkn beger pkol 1 pgi coz
production abes lmbat... pnat gak...tpi kne la biasekn diri.. jgn
manje2kn dri klu dlm bidang nie...kne bdikari, mcm prof ckap la... tu
sume bkn msalah.. tu challenge,,, :) ...


klu nak taw kisah setrusnye tggu post kmi lg k...
byk xperience yg ktorg nak share....heheee...


wassalam...
renung2kan dan selamat beramal.. :)
dari kmi warga H5 (heroin2 fudtech)
salam perantauan.... heeee....
- suhey, dila, eni, mizah -