10 January 2010

By Farah zaihan - Majuikan

heheh..assalamualaikum..kali ni kiteorg plak nak bercerite....

hari first daftar je..kami kene tengok prp untuk haccp..naseb baekla kiteorg dah blaja prof..klu x nganga jugak la kat situ..pastu kene renew halal die..hihi..n then on the spot kene g makan ubat typhoid..slagi x makan xleyh masuk kilang..

kilang memang lawola..lantai licin..x bnyak mnde sgt nk wat..sebab dieorg mmg da ade halal n haccp..

pas2 ari sabtu ni..nk kne pg kursus pngendali makanan plak untuk dapatkan sijil..En Yusoff suoh kiteorg wat r&d untuk produk die..

kelmarin die suoh rendam ngan 100ppm chlorine..sptutnye 10 jew....tapi En Yusoff nak tgok kesan die pada fishball..kot2 boleyh tambah shelf-life..camne nak prolong shelf life product tu kat ambient temperature..prof de any suggestion x?..

mostly staff kat sini..memang baik..mcm2 pe'el ade..hari first masuk kilang..kne tolong wat filling..sebab tak taw nak watpe..jadi kiteorg tolong dieorg..heheh..pengalaman baru..baru tahu perasaan org berdiri 3 jam mcm mne..tapi sonok..

hihi..fishball die sedap..yang penting TANPA PRESERVATIVE..makan fresh2 lepas siap..fuhh..sedapnye..malu tapi mahu..tgok dieorg makan bestnye..hmm..bnyaknye nak cter..

pastu pasal makanan..ad dpt discount sket..lme da x dengar 3 ingget..klu makan kat tgnu..5 ingget pun cecah..hihi..sampai akak tu pelik tgok kiteorg..skli ngan air tu..mm..kat dlam processing tu..

mnde yg paling menakuitkan kiteorg bukan machine..tapi frozen room die..takot..salu ingat pesan prof..jgn masuk 2 org..sorg2 masuk..

hmm..tu je kot takat ni..nanti akan susul kemudian crite2 hangat dari kami..doakan kami semua ya Prof..rindu sgt nak balik udm..take care ye sume..all the best..wassalam..



Suggestion by Prof...

Wah seronoknya dengar cerita ni. Kilang tu memang cantik. Jadikebanggaan saya sebab kilang bebola ikan tu saya design dengan En.Salim. Masa tu belum kerja dengan UDM lagi.Mana boleh simpan bebola ikan lama2 pada suhu ambien, melainkandiproses seperti 'canning'. Kalau guna bahan klorin tu, kena jugasimpan pada suhu sejuk, barulah dia extends shelf-life. Tapi buat laheksperimen dulu. Saya cadangkan selepas di rendam dalam klorin, pekelok2 supaya jangan dikontaminasi dan akhirnya rendam dalam air panassekitar 80 - 85C selama 5 minit dan lepastu masukan pek2 tu kedalamair ais (chilled water).